Categorieën
Nieuws

Zelenskyy zegt dat Wit-Rusland betrokkenheid bij oorlog met Rusland kan worden vermeden

[ad_1]

NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy probeerde dinsdag de escalerende spanningen met zijn noorderbuur te temperen en zei dat de betrokkenheid van Wit-Rusland bij de oorlog in Rusland kan worden vermeden.

“Wij geloven dat Wit-Rusland niet bij deze oorlog betrokken zal raken. Er zijn en zullen provocaties zijn”, zei hij tijdens een rondetafelgesprek volgens Interfax.

“Er zijn veel mensen van verschillend kaliber die Oekraïne lijden hebben bezorgd. We begrijpen dat dit niet de beslissing is van het Wit-Russische volk”, voegde hij eraan toe.

Op deze foto van de Oekraïense presidentiële persdienst op zaterdag 18 juni 2022, woont de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy een ontmoeting bij met militaire functionarissen terwijl hij de door oorlog getroffen regio Mykolaiv bezoekt.

Op deze foto van de Oekraïense presidentiële persdienst op zaterdag 18 juni 2022, woont de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy een ontmoeting bij met militaire functionarissen terwijl hij de door oorlog getroffen regio Mykolaiv bezoekt.
(Oekraïense presidentiële persdienst via AP)

PUTIN DRUKT NAAR RUSLAND, WIT-RUSLAND EEN ZICH NA DE UITBREIDING VAN DE NAVO

De opmerkingen van Zelenskyy komen als spanningen tussen Kiev en Minsk zijn geëscaleerd nadat vorige maand Russische raketten werden afgevuurd op westelijke en noordelijke Oekraïense doelen vanuit de Wit-Russische grenzen.

Oekraïne heeft Rusland beschuldigd van pogingen om Wit-Rusland bij de oorlog te betrekken, aangezien de intense gevechten meer dan vier maanden duren nadat de Russische president Vladimir Poetin de invasie had bevolen.

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko is er grotendeels in geslaagd zijn land buiten elke directe betrokkenheid bij de oorlog te houden. Hoewel hij eerder dit jaar internationale woede ondervond toen hij Moskou toestond zijn troepen op te bouwen langs de grens van Wit-Rusland met Oekraïne in de aanloop naar de invasie.

Wit-Rusland diende ook als thuisbasis voor Russische troepen na hun terugtrekking uit Noord-Oekraïne in maart.

Zelenskyy riep het Wit-Russische volk op om de betrokkenheid van Minsk bij de oorlog te verwerpen om de conflict niet verder escaleert.

“Wij vinden dat het Wit-Russische volk er alles aan moet doen om niet bij deze oorlog betrokken te raken”, zei hij. “De verantwoordelijkheid moet bij de mensen liggen die zien wat er gebeurt.

Kaart van Oekraïne, Rusland, de Krim, de Donbas-regio in handen van pro-Russische troepen en nabijgelegen landen.  Ian Jopson, Fox Digital

Kaart van Oekraïne, Rusland, de Krim, de Donbas-regio in handen van pro-Russische troepen en nabijgelegen landen. Ian Jopson, Fox Digital
(Fox nieuws)

OEKRANE BESCHULDIGT RUSLAND VAN HET IN DE OORLOG BRENGEN VAN WIT-RUSLAND NA DE Lancering van raketten UIT NOORDELIJKE BUURT

“We kunnen niet zwijgen en zeggen dat wij niet, maar het is dat de Russische Federatie deze schoten afvuurt vanaf ons grondgebied”, zei Zelenskyy.

Maar Loekasjenko’s niet aflatende steun aan Poetin zou het vermogen van Wit-Rusland om de uitkomst te beïnvloeden kunnen beperken.

Loekasjenko heeft steeds meer op Poetin vertrouwd na zijn hulp om de massale protesten die uitbraken na zijn herverkiezing in 2020, waarvan velen dachten dat ze waren gemanipuleerd, in bedwang te houden.

De Wit-Russische president hernieuwde zondag zijn steun aan het Kremlin toen hij zei dat Minsk de invasie van Moskou in Oekraïne ‘vanaf de eerste dag’ heeft gesteund.

De Russische president Vladimir Poetin, rechts, en de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko poseren voor een foto tijdens hun ontmoeting in Moskou, Rusland, vrijdag 11 maart 2022.

De Russische president Vladimir Poetin, rechts, en de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko poseren voor een foto tijdens hun ontmoeting in Moskou, Rusland, vrijdag 11 maart 2022.
(Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Foto via AP))

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

“Vandaag worden we bekritiseerd omdat we het enige land ter wereld zijn dat Rusland steunt in zijn strijd tegen het nazisme. We steunen en zullen Rusland blijven steunen”, vertelde hij volgens Reuters aan Wit-Russische nieuwszenders.

“En degenen die ons bekritiseren, weten niet dat we zo’n hechte verbintenis hebben met de Russische Federatie?” hij voegde toe. “We hebben praktisch een verenigd leger. We zullen samen blijven met broederlijk Rusland.”

[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.