Categorieën
Nieuws

Waarom nam Boris Johnson ontslag als premier van het VK?

[ad_1]

NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

Premier Boris Johnson zei donderdag dat het “duidelijk de wil” was van de Conservatieve Partij om zijn topfunctie neer te leggen na een reeks schandalen die zijn kantoor jarenlang hebben geteisterd.

Johnson – die slechts een maand geleden een motie van wantrouwen overleefde voor een COVID-gerelateerd schandaal dat “Partygate” werd genoemd – kreeg deze week te maken met hernieuwde controverse nadat een ongekend aantal kabinetsleden en partijleiders ontslag nam uit protest tegen zijn leiderschap .

Leden van zijn partij begonnen een beroep te doen op de controversiële premier om af te treden nadat een schandaal over seksueel wangedrag was ontstaan ​​waarbij zijn voormalige Tory Deputy Chief Whip Chris Pincher betrokken was.

De Britse premier Boris Johnson arriveert op 7 juli 2022 om een ​​verklaring af te leggen in Downing Street in Londen.

De Britse premier Boris Johnson arriveert op 7 juli 2022 om een ​​verklaring af te leggen in Downing Street in Londen.
(Reuters/Peter Nicholls)

UK PRIME MINISTER BORIS JOHNSON KONDIGT ONTSLAG AAN

Pincher, die in februari door Johnson werd aangesteld, nam op 30 juni ontslag nadat hij door twee mannen werd beschuldigd van het dronken betasten van hen tijdens een conservatief evenement de avond ervoor.

De partijzweep zei dat hij “veel te veel dronk” en “mezelf en andere mensen in verlegenheid had gebracht” na het evenement, meldde de BBC.

Onmiddellijk na zijn ontslag, Downing Street steunde Pincher en zei dat hij zijn wandaden had erkend en zijn zetel in het parlement zou behouden. Maar hij werd geschorst uit de Conservatieve Partij en werd gedwongen als onafhankelijke te dienen.

De kwestie kreeg een wending voor Johnson nadat een woordvoerder van nr. 10 beweerde dat de premier niet op de hoogte was van andere beschuldigingen van wangedrag.

BORIS JOHNSON’S ONTSLAG GAAT UIT TUMULTUEUZE TIJDSVERKLARING

Later kwamen er rapporten naar boven die aantoonden dat Johnson naar verluidt op de hoogte was gebracht van een klacht die was ingediend tegen Pincher tijdens zijn functie als minister van Buitenlandse Zaken van 2019 tot 2020, waarbij sprake was van ‘ongepast gedrag’.

De aantijgingen bij Pincher werden bevestigd nadat een disciplinair proces de zaak had onderzocht, waarna Johnson en zijn toenmalige buitenlandse secretaris Dominic Raab op de hoogte werden gebracht, aldus de BBC.

Chris Pincher in Downing Street, Londen.

Chris Pincher in Downing Street, Londen.
(Aaron Chown/PA via AP)

DE BRITSE PRIME-MINISTER BORIS JOHNSON GEZIEN MEERDERE ONTSLUITEN ALS EEN SLAG VOOR ZIJN LEIDERSCHAP

Downing Street kwam toen op zijn standpunt terug en zei dat de premier wel op de hoogte was van berichten in de media over de beschuldigingen, maar zei dat ze “ofwel opgelost waren of niet waren overgegaan tot een formele klacht”.

“Het was in zekere zin tot een conclusie gekomen. Deze problemen zijn meestal anoniem”, vertelde een woordvoerder aan de BBC.

Op dinsdag onthulde voormalig topambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Sir Simon McDonald, dat Johnson niet alleen op de hoogte was gebracht van de beschuldigingen, maar er ook persoonlijk over werd geïnformeerd.

Downing Street beweerde toen dat de premier de zaak was vergeten voordat hij Pincher aanstelde voor de topbaan.

Johnson gaf later toe dat de benoeming van Pincher een “grote fout” was geweest. maar het kwaad was geschied.

Twee van de hoogste Britse kabinetsleden, minister van Financiën Rishi Sunak en minister van Volksgezondheid Sajid Javid, zijn dinsdag uit protest opgestapt.

Een golf van meer dan 40 parlementsleden en hun assistenten, samen met verschillende andere kabinetsleden, dienden woensdag hun ontslag in nadat Johnson schijnbaar weigerde af te treden.

Boris Johnson houdt een ontslagtoespraak buiten No. 10 Downing St., in Londen, donderdag 7 juli 2022.

Boris Johnson houdt een ontslagtoespraak buiten No. 10 Downing St., in Londen, donderdag 7 juli 2022.
(Chris J. Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images)

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

De uitdagende premier gaf toe aan de toenemende eisen voor zijn ontslag nadat een van zijn naaste bondgenoten, minister van Financiën Nadhim Zahawi, donderdag publiekelijk ontslag nam na slechts 48 uur op het werk en Johnson opriep om af te treden in het belang van het land.

Johnson zal naar verwachting in functie blijven totdat een interne partijverkiezing een nieuwe leider kan kiezen – een proces dat naar verwachting in de zomer zal plaatsvinden.

De Associated Press heeft bijgedragen aan dit rapport.

[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.