Categorieën
Nieuws

VK grijpt Iraanse raketten in internationale wateren met Amerikaanse hulp

[ad_1]

NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

Het VK maakte donderdag bekend dat het ‘geavanceerde’ Iraanse raketten van smokkelaars in de Golf van Oman eerder dit jaar in wat functionarissen hebben aangevoerd als bewijs dat Teheran de Houthi-rebellen in Jemen steunt.

Met hulp van de Amerikaanse marinevoltooide de Royal Navy HMS Montrose op 28 januari en 25 februari twee afzonderlijke inbeslagnames van smokkelaars die speedboten voor de kust van Iran exploiteerden.

In directe schending van een wapenembargo uit 2015 dat door de VN-Veiligheidsraad werd afgedwongen, bleken de smokkelaars “tientallen pakketten” met grond-luchtraketten en motoren voor landaanvalkruisraketten bij zich te hebben.

Britse Royal Navy Golf van Oman bij Iran.

Britse Royal Navy Golf van Oman bij Iran.
(Foto geleverd door de Britse Royal Navy.)

STEM IN BELGI VERDRAG KAN IRANSE TERRORIST BEVRIJDEN

“Dit is de eerste keer dat een Brits marine-oorlogsschip een schip heeft verboden dat zulke geavanceerde wapens uit Iran vervoert”, zei de… Britse ambassade in Washington, DC zei in een verklaring.

Bij beide gelegenheden, een Wildcat-helikopter die werd gelanceerd vanaf de HMS Montrose en het gebied scande tijdens een routinecontrole, vond schepen die wegsnelden van de Iraanse kustlijn.

Na het achtervolgen van de schepen met de luchtsteun van een MH-60 Seahawk-helikopter van de US Navy destroyer, de USS Gridley, naderden Britse mariniers de schepen met opblaasbare boten met stijve romp (RHIB) alvorens ze te inspecteren.

“Tientallen pakketten met geavanceerde wapens werden ontdekt, in beslag genomen en teruggebracht naar HMS Montrose”, zei de ambassade, eraan toevoegend dat er 358 grond-luchtraketten en 351 kruisraketten voor landaanvallen werden ontdekt.

De Britse ambassade merkte ook op dat de landaanvalkruisraket, die een bereik van meer dan 620 mijl heeft, regelmatig wordt gebruikt door Houthi-rebellen bij aanvallen op Saoedi-Arabië.

Wapens in beslag genomen door de Britse Royal Navy van Iraanse smokkelaars.

Wapens in beslag genomen door de Britse Royal Navy van Iraanse smokkelaars.
(Foto’s geleverd door de Britse Royal Navy)

IRAN KONDIGT DE LANCERING VAN DE ROCKET AAN ALS NUCLEAR DEAL TALKS ZIJN HEROPEND

De raket werd gebruikt bij de aanval van 17 januari 2022 op Abu Dhabi, waarbij drie burgers omkwamen.

“Deze verbodsbepalingen tonen de professionaliteit en inzet van de Royal Navy om de stabiliteit in deze regio te bevorderen”, zei commandant van HMS Montrose, Claire Thompson, na de inbeslagnames. “Ik ben buitengewoon trots op mijn bemanning – de matrozen van de Royal Navy, de vliegtuigbemanning en de Royal Marines die betrokken zijn bij deze inspanningen en de aanzienlijke positieve impact die ze hebben bij het handhaven van de internationale, op regels gebaseerde orde op zee.”

Een panel van experts, gehost door het Britse ministerie van Defensie, onderzocht de in beslag genomen wapens in coördinatie met een resolutie van de VN-Veiligheidsraad en ontving een technische briefing van de analisten van de Britse defensie-inlichtingendienst.

Wapens in beslag genomen door de Britse Royal Navy van Iraanse smokkelaars.

Wapens in beslag genomen door de Britse Royal Navy van Iraanse smokkelaars.
(Foto’s geleverd door de Britse Royal Navy)

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

De VS en het VK hebben gezegd dat ze vastbesloten zijn samen te werken om de illegale wapensmokkel van Iran naar Jemen, de plaats van een van de grootste humanitaire crises ter wereld, te stoppen.

De acht jaar durende oorlog heeft gedood naar schatting 377.000 mensen en ontheemden meer dan 4,3 miljoen Jemenieten intern.

[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.