Categorieën
Lifestyle

Tuinhout verduurzamen: hoe en waarom?

[ad_1]

Hout komt op allerlei manieren terug in de tuin. Van een houten schutting en tuinmeubelen tot houten vlonders. Het natuurlijke materiaal is zo populair vanwege de warme uitstraling en veelzijdigheid. Toch kun je niet zomaar iedere houtsoort buiten gebruiken. Het is belangrijk om te kiezen voor echt tuinhout. Daarnaast is het verstandig om het hout te verduurzamen. Je leest hier meer over in het onderstaande artikel.

Wat is tuinhout precies?

Tuinhout is een verzamelnaam voor houtsoorten die buiten gebruikt kunnen worden. De populairste soorten zijn hardhout, vuren, grenen en douglas hout. Je kunt dit hout online kopen in allerlei vormen en maten. Voor ieder project is er iets te vinden! De houtsoorten worden verdeeld in 5 duurzaamheidsklassen, waarbij klasse 1 de duurzaamste keuze is. Deze houtsoorten zijn erg goed bestand tegen allerlei weersinvloeden en hebben van zichzelf al een hele lange levensduur.

Waarom tuinhout verduurzamen?

Wanneer je kiest voor hardhout uit duurzaamheidsklasse 1, kan het materiaal onbewerkt al 25 jaar meegaan. Helaas is deze duurzame houtsoort erg prijzig en vaak lastiger te bewerken. Gelukkig kun je de levensduur van houtsoorten met een lagere duurzaamheidsklasse verlengen door het te behandelen. Dit wordt ook wel verduurzamen genoemd. Door je tuinhout te verduurzamen, is het veel beter bestand tegen vocht. Onbewerkt hout kan door vocht en water gaan kromtrekken, schimmelen, verweren, beschadigen en rotten. Dit proces kun je vertragen of voorkomen door het te verduurzamen. Zo heb je langer plezier van het hout in de tuin.

Hout verduurzamen door te impregneren

De duurzaamheid van tuinhout wordt verbeterd door het te impregneren. Dit kan op drie verschillende manieren. Drukimpregneren is de meest effectieve manier. Hierbij wordt het hout in een ketel gedaan en vacuüm getrokken. Daarna wordt er een impregneermiddel toegevoegd en wordt het hout onder hoge druk samengeperst. Een andere techniek is het dompelen van hout. Het tuinhout wordt ondergedompeld in een impregneermiddel. Beide technieken worden enkel toegepast door specialisten en verkocht als verduurzaamd of geïmpregneerd (tuin)hout. Heb je onbehandeld tuinhout gekocht voor de schutting en wil je het zelf impregneren? Dan kun je het hout het beste beitsen.

Tuinhout beitsen: simpel stappenplan

Tuinhout beitsen simpel stappenplan

Het is niet lastig om tuinhout zelf te verduurzamen met beits. Schaf ten eerste een geschikte tuinbeits aan. Kies een beits die het beste past bij jouw houtsoort. Maak daarnaast de keuze tussen een transparante en een gekleurde beits. Wil je het hout een hele nieuwe kleur geven? Dan kun je het na het beitsen eventueel nog verven. Maak voordat je begint het tuinhout goed schoon. Breng de beits vervolgens aan met een kwast en schilder met de houtnerf mee. Laat het 24 uur drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Begin ook pas met verven als de tweede laag beits volledig is ingetrokken en opgedroogd.[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.