Categorieën
Nieuws

Russische aanval op Mariupol-theater in Oekraïne was een oorlogsmisdaad, zegt Amnesty International

[ad_1]

NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

De bombardement op een theater in MariupolOekraïne, waar honderden burgers schuilden in de eerste weken van de Russische invasie, kwam neer op een “duidelijke oorlogsmisdaad”, zei Amnesty International in een rapport dat donderdag werd vrijgegeven.

De mensenrechtengroep interviewde tientallen overlevenden van de aanval en analyseerde satellietbeelden, radargegevens, architecturale blauwdrukken van de structuur en videobewijs om tot de conclusie te komen.

“Veel mensen raakten gewond en gedood bij deze meedogenloze aanval. Hun dood is waarschijnlijk opzettelijk veroorzaakt door Russische troepen gericht op Oekraïense burgers’, zei secretaris-generaal Agnès Callamard van Amnesty International donderdag in een verklaring.

“Het Internationaal Strafhof en alle anderen die jurisdictie hebben over misdaden die tijdens dit conflict zijn gepleegd, moeten deze aanval onderzoeken als een oorlogsmisdaad. Alle verantwoordelijken moeten verantwoordelijk worden gehouden voor het veroorzaken van dergelijke dood en vernietiging.”

Het dramatheater in Mariupol, een belangrijke havenstad aan de kust van de Zee van Azov, werd een ontmoetingsplaats voor burgers die op de vlucht waren voor geweld en op zoek waren naar voedsel, water en onderdak.

In de ochtend van 16 maart gelooft Amnesty International dat er twee bommen van 500 kg op het theater zijn gedropt door… Russische tactische jachtvliegtuigen.

“Er was geen legitiem militair doel in de buurt van de… [theater]. Er was geen significante militaire aanwezigheid binnen of in de buurt van de [theater] op het moment van de aanval, of in de dagen voor de aanval”, aldus Amnesty International in haar verklaring.

OEKRANE ZEGT DRONE VERNIETIGD RUSSISCH LANDINGSSCHIP IN DE BUURT VAN SLANGEILAND

‘KINDEREN’ was in grote Russische letters geschreven op de grond buiten het theater gedurende ten minste drie dagen voorafgaand aan de aanval.

Rusland beweerde dat zijn troepen veroverden Marioepol eind mei na ongeveer twee maanden van intense gevechten.

Schattingen van sterfgevallen lopen sterk uiteen. Amnesty International zegt: minstens een dozijn mensen stierven, maar het werkelijke aantal is waarschijnlijk veel hoger. De gemeenteraad van Mariupol zei dat er 300 stierven, terwijl een onderzoek van Associated Press concludeerde dat maar liefst 600 mensen omkwamen.

Het Russische ministerie van Defensie heeft ontkend dat hun troepen het theater hebben aangevallen, maar beschuldigde het Oekraïense leger ervan het gebouw op te blazen.

De Russische ambassade in Washington, DC, heeft donderdag geen verzoek om commentaar op het rapport van Amnesty International beantwoord.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

Het Internationaal Strafhof en de VN-Mensenrechtenraad hebben in mei een onderzoek geopend naar vermeende Russische oorlogsmisdaden.

Procureur-generaal Merrick Garland bezocht Oekraïne en bevestigde de steun van de VS vorige week tijdens een ontmoeting met de Oekraïense procureur-generaal Iryna Venediktova.

“Amerika – en de wereld – heeft de vele gruwelijke beelden gezien en de hartverscheurende verslagen gelezen van wreedheid en dood die het gevolg zijn van Ruslands onrechtvaardige invasie van Oekraïne”, zei Garland in een verklaring. “Er is geen schuilplaats voor oorlogsmisdadigers.”

[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.