Categorieën
Nieuws

Oorlogsslachtoffer in Oekraïne belaagd door Russische militairen die maanden later herstellen

[ad_1]

NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

WAARSCHUWING: dit bericht bevat grafische afbeeldingen.

Oleg Moskalenko, een Oekraïense zakenman en universiteitsprofessor uit een stad aan de rand van Kiev, werd gevangengenomen door Russische troepen begin maart, werd vervolgens een week lang gemarteld en ondervraagd voordat hij midden in een bos werd vrijgelaten en uiteindelijk zijn weg terug naar veiligheid vond.

Moskalenko, 53, beschreef de beproeving in een interview met Fox News Digital uit Warschau, Polen, waar hij momenteel herstelt na het verlies van meerdere vingers, een derde van zijn rechtervoet en drie tenen aan zijn linkervoet.

Oleg Moskalenko, 53, kort nadat hij naar een ziekenhuis in Duitsland werd vervoerd.

Oleg Moskalenko, 53, kort nadat hij naar een ziekenhuis in Duitsland werd vervoerd.
(Oleg Moskalenko)

Wanneer de oorlog brak uit op 24 februari wilden Moskalenko en zijn familie aanvankelijk in hun dorp Severynivka blijven, maar nadat het huis van zijn buurman op 3 maart bij een explosie was verwoest en naarmate de gevechten dichterbij kwamen, wist Moskalenko dat hij zijn familie naar Polen moest brengen. waar ze veilig zouden kunnen zijn.

“Ik heb besloten dat ik mijn familie en mijn vrienden uit Oekraïne moet verhuizen. We nemen al onze spullen, visa, mee naar de Poolse grens”, zei Moskalenko. “Daarna, vanaf de Poolse grens, ga ik terug naar mijn huis omdat ik wat kleren wil meenemen, wat belangrijke dingen, wat papieren.”

Op 7 maart, toen hij keerde terug naar zijn huis in de buurt van Kievwerd hij aangesproken door Russische soldaten.

“Ze waren erg agressief. Ze haalden me uit de auto. Ze deden me handboeien om”, zei Moskalenko.

De Russen deden een zak over zijn hoofd zodat hij niets kon zien en brachten hem naar een basis die ze hadden opgezet.

“Ze stopten me in een gat in de grond, een kuil. Het was ongeveer twee meter diep”, zei Moskalenko, die opmerkte dat hij zijn schoenen was kwijtgeraakt en geen noodzakelijke kleding had voor de vriestemperaturen.

RUSSISCHE RAKELAAT IN DE BUURT VAN ODESA DOODT 18 OEKRAENEN, INCLUSIEF 2 KINDEREN, ZEGT DE REGERING

De volgende twee dagen haalden de Russen hem om de paar uur uit de put en ondervroegen hem terwijl ze hem sloegen met de kolven van hun geweren en zelfs zijn vingers afsneden.

“Ze schreeuwen tegen me: ‘Ben je nationalistisch?’ Ik zeg: ‘Nee, ik ben geen nationalist, maar ik ben Oekraïens. Ik hou van mijn land.'” zei Moskalenko.

“Ze vroegen me: ‘Oké, man, jij bent’ Oekraïense soldaat. Je doet hier wat onderzoek omdat je de exacte locatie wilt weten.’ Ik zeg tegen hen: ‘Hé jongens, ik ben geen militair. Ik ben een burger. Ik bestuur de auto. Ik ken geen geheime informatie.’ Mijn informatie, mijn antwoorden – het is niets voor hen.”

PUTIN DRUKT NAAR RUSLAND, WIT-RUSLAND EEN ZICH NA DE UITBREIDING VAN DE NAVO

Na twee dagen marteling bij vriestemperaturen haalden de Russen Moskalenko uit de put en transporteerden hem naar een nabijgelegen gebouw, waar ze hem in een kelder achterlieten met een paar andere Oekraïense krijgsgevangenen. Hij was ongeveer vijf dagen in die vochtige kelder toen de wonden aan zijn handen begonnen te rotten en de bevriezing op zijn voeten zwart werd.

De Russen deden uiteindelijk weer een zak over zijn hoofd en reden Moskalenko en een andere Oekraïense man ongeveer 40 tot 60 kilometer voordat ze midden in een bos werden vrijgelaten.

Moskalenko kon nauwelijks lopen door de bevriezing van zijn voeten, maar ze vonden een gebouw op ongeveer twee tot drie kilometer afstand waar ze zich konden opwarmen bij een kachel. De andere Oekraïense gevangene vond een voertuig dat kapot was gegaan, maar kon het rijdend krijgen. Ze reden ermee tot ze een post met Oekraïense soldaten vonden.

Die Oekraïense soldaten belden onmiddellijk een ambulance om Moskalenko naar een ziekenhuis in Fastiv te brengen. Een paar dagen later, op 17 maart, werd hij naar Moldavië gereden, waar hij vervolgens overgevlogen werd naar een ziekenhuis in München, Duitsland, uitgebreide operaties aan zijn handen en voeten ondergaan.

HIER IS HOE EEN AMERIKAANSE DIERENARTS WERKT OM DE MEEST KWETSBARE OEKRANE TE REDDEN

Moskalenko is nu in Polen dichter bij zijn familie en ondergaat meer revalidatie. Zijn bedrijf voor de oorlog, een online winkel die auto-onderdelen verkoopt, is volledig stilgelegd.

Zijn levenslange beste vriend, Dmitriy Voskoboynik, die uit Oekraïne komt maar in 1993 naar de Verenigde Staten is verhuisd, startte een GoFundMe om geld in te zamelen voor de medische rekeningen van Moskalenko en de basisbehoeften van zijn gezin.

Het verhaal van Moskalenko is slechts een van de talloze verontrustende verhalen die de afgelopen vierenhalve maand uit Oekraïne zijn verschenen.

Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten Michelle Bachelet zei deze week dat haar kantoor 270 gevallen van “willekeurige detentie” door Russische strijdkrachten heeft geïdentificeerd.

“Met dagelijkse moorden, wijdverbreide vernietiging, willekeurige detentie en massale ontheemding, krijgen burgers het zwaarst te verduren van vijandelijkheden die geen einde in zicht hebben”, zei Brachelete dinsdag.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

Moskalenko’s dorp Severynivka ligt slechts 20 mijl ten zuidwesten van Bucha, waar meer dan 400 burgers gevonden in massagraven nadat Russische troepen zich begin april uit de buitenwijken van Kiev hadden teruggetrokken.

Meerdere internationale instanties, waaronder de VN-Mensenrechtenraad en het Internationaal Strafhof, onderzoeken Russische oorlogsmisdaden.

[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.