Categorieën
Nieuws

Noorwegen: Verdachte in Pride Month ‘islamistische terreurdaad’ wil niet met politie praten

[ad_1]

NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

De verdachte in een massale schietpartij tijdens een LGBTQ-festival in Noorwegen heeft geweigerd zijn acties uit te leggen aan onderzoekers en zal de komende vier weken in voorlopige hechtenis blijven, zeiden de politie en zijn advocaat zondag.

De man, die door de autoriteiten werd beschreven als een 42-jarige Noorse burger die oorspronkelijk uit Iran komt, werd zaterdag begin zaterdag gearresteerd kort na de schietpartij in het uitgaansgebied van Oslo. Hij zit vast op verdenking van moord, poging tot moord en terrorisme.

Twee mensen werden gedood en meer dan 20 raakten gewond bij wat de Noorse veiligheidsdienst een “islamistische terreurdaad” noemde.

De politie van Oslo zei dat ze probeerden de verdachte te ondervragen op zaterdag en opnieuw op zondag zonder succes. Noorse media identificeerden hem als Zaniar Matapour.

De Noorse kroonprinses Mette-Marit, midden, en dominee Olav Fykse Tveit, midden rechts, vertrekken na een dienst in de kathedraal van Oslo, op zondag 26 juni 2022, na een aanslag in Oslo op zaterdag.  Een schutter opende zaterdag vroeg het vuur in het uitgaansgebied van Oslo, waarbij twee mensen om het leven kwamen en meer dan 20 gewonden vielen in wat de Noorse veiligheidsdienst een "Islamitische terreurdaad" tijdens het jaarlijkse LGBTQ Pride-festival in de hoofdstad.  (Javad Parsa/NTB via AP)

De Noorse kroonprinses Mette-Marit, midden, en dominee Olav Fykse Tveit, midden rechts, vertrekken na een dienst in de kathedraal van Oslo, op zondag 26 juni 2022, na een aanslag in Oslo op zaterdag. Een schutter opende zaterdag vroeg het vuur in het uitgaansgebied van Oslo, waarbij twee mensen omkwamen en meer dan 20 gewonden vielen bij wat de Noorse veiligheidsdienst een “islamitische terreurdaad” noemde tijdens het jaarlijkse LGBTQ Pride-festival in de hoofdstad. (Javad Parsa/NTB via AP)
(AP)

AARDBEVING DOODTAL IN AFGHANISTAN STIJGT TOT 1.150 NA NASCHOK

De advocaat van Matapour, John Christian Elden, vertelde The Associated Press per e-mail dat zijn cliënt weigerde zijn verklaring op te nemen en op video te laten opnemen, tenzij de politie de hele opname aan het publiek vrijgaf “zonder vertraging, zodat deze niet gecensureerd of gemanipuleerd zal worden”.

Het opnemen van verhoren is een standaardpraktijk van de politie.

Elden zei eerder dat zijn cliënt niet ontkende de schutter te zijn, maar geen motief had onthuld. De advocaat zei zondag dat Matapour er geen bezwaar tegen had om vier weken in hechtenis te blijven en dus maandag niet voor de rechtbank zou verschijnen.

In Noorwegen, hoorzittingen voor voorlopige hechtenis worden normaal gesproken om de vier weken gehouden.

De Noorse premier en leden van de koninklijke familie waren zondag bij de rouwenden aanwezig bij een herdenkingsdienst in de kathedraal van Oslo voor de slachtoffers van de aanslag.

Mensen troosten elkaar op de plaats van een schietpartij in het centrum van Oslo, Noorwegen, zaterdag 25 juni 2022. Een schutter die het vuur opende in het uitgaansgebied van Oslo heeft twee mensen gedood en meer dan 20 anderen gewond achtergelaten tijdens het LGBTQ Pride-festival in Noorwegen. hoofdstad.  (AP Foto/Sergei Grits)

Mensen troosten elkaar op de plaats van een schietpartij in het centrum van Oslo, Noorwegen, zaterdag 25 juni 2022. Een schutter die het vuur opende in het uitgaansgebied van Oslo heeft twee mensen gedood en meer dan 20 anderen gewond achtergelaten tijdens het LGBTQ Pride-festival in Noorwegen. hoofdstad. (AP Foto/Sergei Grits)
(AP)

De schutter opende het vuur op drie locaties, waaronder buiten de London Pub, een populaire homobar in Oslo. Politie-onderzoekers zeiden dat het te vroeg was om te zeggen of de aanvaller zich specifiek richtte op de LGBTQ-gemeenschap.

Een voor zaterdag geplande Pride-parade werd afgelast vanwege de schietpartij.

De Noorse premier Jonas Gahr Stoere zei zondag tijdens de herdenkingsdienst dat “de schietpartij in de nachtelijke uren een einde heeft gemaakt aan de Pride-parade, maar het heeft de strijd en de inspanningen om discriminatie, vooroordelen en haat te bestrijden niet gestopt.”

Hij sprak ook de Noorse moslimgemeenschap toe.

“Ik weet hoeveel van jullie voelden toen bleek dat de dader tot de islamitische gemeenschap behoorde. Velen van jullie hebben angst en onrust ervaren. Dit moet je weten: we staan ​​samen, we zijn één gemeenschap en we zijn samen verantwoordelijk voor de gemeenschap ‘, zei Stoere tijdens de kerkdienst, die ook werd bijgewoond door kroonprinses Mette-Marit.

TURKSE POLITIE BRENGT LHBT PRIDE PARADE IN ISTANBOEL OP, HOUDT TIENTALLEN AAN

Volgens Noorse media arriveerde Matapour in de jaren negentig met zijn gezin vanuit een Koerdisch deel van Iran in Noorwegen.

Hij had een strafblad met onder meer een drugsdelict en een wapendelict voor het dragen van een mes. Onderzoekers zeiden dat ze na de schietpartij van zaterdag twee wapens in beslag hadden genomen: een pistool en een automatisch wapen.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

De Noorse binnenlandse veiligheidsdienst, bekend onder het Noorse acroniem PST, zei zaterdag dat het de verdachte in 2015 voor het eerst opmerkte en later bezorgd werd. hij was geradicaliseerd en maakte deel uit van een niet nader islamistisch netwerk.

Op zondag meldden Noorse media dat Matapour naar verluidt in nauw contact stond met een islamitische extremist die in Noorwegen woonde en van wie de Noorse politie al lang op de hoogte was.

[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.