Categorieën
Nieuws

NAVO noemt China als grootste bedreiging, Peking schreeuwt ‘ideologische vooroordelen’

[ad_1]

NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

Peking veroordeeld beweringen die de NAVO deze week deed nadat de militaire alliantie China had genoemd als een van de belangrijkste zorg voor de mondiale veiligheid, en donderdag de NAVO-leiders beschuldigde van het vertonen van ‘ideologische vooroordelen’.

Voor de eerste keer, China bevond zich in de NAVO-sites nadat de alliantie in Madrid bijeenkwam om haar defensiepositie te bespreken en bevestigde dat de “ambities en het dwingende beleid van Peking onze belangen, veiligheid en waarden op de proef stellen”.

“Het nieuwe Strategische Concept van de zogenaamde NAVO negeert feiten, verdraait de waarheid… belastert het buitenlands beleid van China, doet onverantwoordelijke uitspraken over China’s natuurlijke militaire ontwikkeling en zijn nationale defensiebeleid”, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, donderdag in een vernietigend antwoord. Russische media.

PEKING, CHINA - 20 DECEMBER: De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, woont een persconferentie bij op 20 december 2021 in Peking, China.

PEKING, CHINA – 20 DECEMBER: De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, woont een persconferentie bij op 20 december 2021 in Peking, China.
((Foto door VCG/VCG via Getty Images))

ERDOGAN VAN TURKIJE VERTELT BIDEN DAT HIJ WERKT AAN EEN ‘EVENWICHTIGE’ GRAANEXPORTOVEREENKOMST MET RUSLAND

De woordvoerder beschuldigde de NAVO van het bevorderen van “confrontatie en conflict” en zei: “Het zit vol met de Koude Oorlog-mentaliteit en ideologische vooroordelen.”

De NAVO stemde deze week ermee in om haar Strategisch Concept – dat dient als het leidende principe van het bondgenootschap en voor het laatst werd bijgewerkt in 2010 – te midden van de Russische oorlog in Oekraïne en toenemende agressie vanuit Peking in de Stille Oceaan.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg wees op de groeiende relatie tussen China en Rusland, ondanks de illegale invasie van Oekraïne door Moskou, als een belangrijk knelpunt voor het bondgenootschap.

De Chinese marinevloot passeert het dreigingsgebied voor zeemijnen tijdens de China-Rusland 'Joint Sea-2021' militaire oefening nabij de Peter de Grote Golf op 15 oktober 2021 in Rusland.

De Chinese marinevloot passeert het dreigingsgebied voor zeemijnen tijdens de China-Rusland ‘Joint Sea-2021’ militaire oefening nabij de Peter de Grote Golf op 15 oktober 2021 in Rusland.
(Sun Zifa/China Nieuwsdienst via Getty Images)

NAVO NODIGT ZWEDEN EN FINLAND UIT OM LID TE WORDEN NA DE OEKRANE OORLOG IN RUSLAND

“We beschouwen China niet als een tegenstander”, zei hij tegen verslaggevers voordat de top dinsdag van start ging. “Maar we zijn teleurgesteld over het feit dat China heeft… niet in staat geweest om te veroordelen de Russische invasie van Oekraïne, dat China veel van de valse verhalen verspreidt.

“China en Rusland zijn nu hechter dan ooit tevoren”, voegde hij eraan toe.

De binnenkort 32 leden tellende alliantie ontmoette ook partners van niet-NAVO-landen zoals Oekraïne, Roemenië, Georgië, Zuid-Korea, Japan en Australië om te bespreken wat zij beschouwen als een groeiende dreiging van Rusland en China.

Het Strategisch Concept, goedgekeurd door de aangesloten landen, zei dat Rusland “de belangrijkste en directe bedreiging vormt voor de veiligheid van de Bondgenoten”, maar merkte op dat de ontluikende relatie tussen Rusland en China een punt van zorg blijft.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, de Amerikaanse president Joe Biden, de Britse premier Boris Johnson en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, eerste rij van links, poseren met andere leiders voor een groepsfoto tijdens de NAVO-top in Madrid, Spanje, op woensdag 29 juni , 2022.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, de Amerikaanse president Joe Biden, de Britse premier Boris Johnson en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, eerste rij van links, poseren met andere leiders voor een groepsfoto tijdens de NAVO-top in Madrid, Spanje, op woensdag 29 juni , 2022.
(AP Foto/Bernat Armangue)

“De verdieping van het strategische partnerschap tussen de Volksrepubliek China en de Russische Federatie en hun elkaar versterkende pogingen om de op regels gebaseerde internationale orde te ondermijnen, druisen in tegen onze waarden en belangen”, aldus het document.

De NAVO-leiders zeiden dat ze zich blijven inzetten om met China in gesprek te gaan over belangrijke kwesties zoals handel en klimaatverandering.

[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.