Categorieën
Nieuws

Japan dient protest in na Chinese, Russische oorlogsschepen gespot bij betwiste eilanden: een ‘ernstige zorg’

[ad_1]

NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

Terwijl de VS zich concentreerden op het vieren van de vierde juli, liepen de spanningen kort op in de Stille Oceaan nadat Japan Chinese en… Russische oorlogsschepen nabij de betwiste eilanden in de Oost-Chinese Zee.

Het Japanse Ministerie van Defensie zei a Chinees fregat zeilde maandagochtend enkele minuten in de “aangrenzende zone”, net buiten de Japanse territoriale wateren rond de Senkaku-eilanden – die Peking ook claimt en de Diaoyu noemt.

BESTAND: Vaartuig en boten van de Japanse kustwacht, achter en rechts, varen naast een vissersboot van Japanse activisten, in het midden met een vlag, in de buurt van een groep betwiste eilanden genaamd Diaoyu door China en Senkaku door Japan, vroege zondag 18 augustus 2013 .

BESTAND: Vaartuig en boten van de Japanse kustwacht, achter en rechts, varen naast een vissersboot van Japanse activisten, in het midden met een vlag, in de buurt van een groep betwiste eilanden genaamd Diaoyu door China en Senkaku door Japan, vroege zondag 18 augustus 2013 .
(AP Foto/Emily Wang, Bestand)

Die waarneming kwam slechts 40 minuten nadat een Russisch fregat meer dan een uur in het water was geweest, zei het ministerie.

Het was niet meteen duidelijk wat er achter de laatste Chinees-Russische militaire activiteit in het gebied zat. Japanse defensieambtenaren noemde een mogelijkheid dat de schepen daar waren om een ​​tyfoon te vermijden.

AMERIKAANSE ADMIRAL ZEGT CHINA VOLLEDIG GEMILITARISEERDE EILANDEN IN ZUID-CHINA ZEE

Plaatsvervangend kabinetschef Seiji Kihara zei dat Japan een protest heeft ingediend waarin het “ernstige bezorgdheid” uitdrukt bij Peking over het incident.

“De Senkaku-eilanden zijn historisch gezien een inherent onderdeel van het Japanse grondgebied en onder internationaal recht. De regering zal de zaak kalm maar vastberaden behandelen om het Japanse land, de territoriale wateren en het luchtruim te beschermen”, zei Kihara.

Er was geen schending van de territoriale wateren, zei hij, maar merkte op dat de Chinese inval in de aangrenzende zone een vierde dergelijke gebeurtenis was sinds juni 2016.

Peking bekritiseerde ondertussen het protest van Tokio en rechtvaardigde de binnenkomst van het fregat als “wettig en gerechtvaardigd”.

“Japan heeft niet het recht om zulke onverantwoordelijke opmerkingen te maken”, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, op een persconferentie, eraan toevoegend dat de eilanden Chinees grondgebied zijn.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

Japan van zijn kant beschouwt de steeds assertievere militaire activiteit van China in de Oost- en Zuid-Chinese zeeën als een bedreiging voor de regionale stabiliteit. Tokio is bijzonder gevoelig voor Chinese activiteiten in de buurt van de betwiste eilanden.

De Associated Press heeft bijgedragen aan dit rapport.

[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.