Categorieën
Nieuws

Italiaanse reddingswerkers vinden lichaamsdelen en uitrusting op gletsjer na lawine

[ad_1]

NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

Redders vonden lichaamsdelen en uitrusting toen ze dinsdag naar vermiste wandelaars zochten na een krachtige lawine waarbij minstens zeven mensen omkwamen en die voor een groot deel wordt toegeschreven aan stijgende temperaturen die smeltende gletsjers veroorzaken.

Ambtenaren vreesden aanvankelijk dat 13 wandelaars nog steeds vermist werden, maar de provincie Trente Dinsdag werd het aantal vermisten teruggebracht tot vijf, nadat acht anderen zich hadden ingecheckt bij de autoriteiten.

Regen belemmerde maandag de zoekactie, maar door zonnig weer op dinsdag konden helikopters meer reddingsteams naar de plek op de Marmolada-gletsjer brengen, ten oosten van Bolzano in de Dolomietenook al verflauwde de hoop om nog iemand in leven te vinden.

Een enorm stuk van de gletsjer brak zondag af en veroorzaakte een lawine die stortvloeden van ijs, rotsen en puin van de berghelling naar nietsvermoedende wandelaars beneden stuurde. Daarbij kwamen zeker zeven mensen om het leven, zeiden functionarissen.

COLORADO AVALANCHE DOODT 1, Blesseert 2 IN NATIONAAL PARK

Een foto genomen vanuit een reddingshelikopter van de Punta Rocca-gletsjer bij Canazei, in de Italiaanse Alpen in Noord-Italië, op dinsdag 5 juli, twee dagen nadat een enorm stuk van de gletsjer losbrak en een lawine van ijs, sneeuw en rotsen op wandelaars.

Een foto genomen vanuit een reddingshelikopter van de Punta Rocca-gletsjer bij Canazei, in de Italiaanse Alpen in Noord-Italië, op dinsdag 5 juli, twee dagen nadat een enorm stuk van de gletsjer losbrak en een lawine van ijs, sneeuw en rotsen op wandelaars.
(AP Foto/Luca Bruno)

“We moeten duidelijk zijn, het vinden van iemand in leven met dit soort gebeurtenissen is een zeer kleine mogelijkheid, erg ver weg, omdat de mechanische actie van dit soort lawine heeft een zeer grote impact op mensen”, zegt Alex Barattin van de Alpine Rescue Service.

Nicola Casagli, een geoloog en lawine-expert aan de universiteit van Florence, zei dat de impact van de instorting van de gletsjer op de wandelaars groter was dan een sneeuwlawine en hen volledig zou hebben verrast.

“Dit soort gebeurtenissen, die lawines van ijs en puin zijn, zijn impulsieve, snelle, onvoorspelbare verschijnselen, die zeer hoge snelheden bereiken en waarbij grote massa’s betrokken zijn”, zei Casagli. “En er is geen kans om in veiligheid te komen of het probleem van tevoren waar te nemen, want tegen de tijd dat je het waarneemt, ben je al geraakt.”

Een redder bestuurt een helikopter om op dinsdag 5 juli te zoeken naar de slachtoffers van de Punta Rocca-gletsjerlawine in Canazei, in de Italiaanse Alpen in Noord-Italië.

Een redder bestuurt een helikopter om op dinsdag 5 juli te zoeken naar de slachtoffers van de Punta Rocca-gletsjerlawine in Canazei, in de Italiaanse Alpen in Noord-Italië.
(AP Foto/Luca Bruno)

Foto’s van Associated Press, genomen tijdens een helikopteronderzoek van de locatie, toonden een gapend gat in de gletsjer alsof het door een gigantische ijsschepper uit het blauwgrijze ijs was gesneden.

Het terrein was nog steeds zo onstabiel dat reddingsploegen aan de kant bleven en drones gebruikten om te proberen overlevenden of tekenen van leven te vinden, terwijl helikopters boven hun hoofd zochten, sommigen met apparatuur om cellulaire pings te detecteren. Twee reddingswerkers bleven ’s nachts ter plaatse en kregen dinsdagochtend gezelschap van meer reddingswerkers.

Maurizio Dellantonio, nationaal president van de Alpine Rescue Service, zei dat teams lichaamsdelen, wandeluitrusting en kleding op het oppervlak van het puin hadden gevonden, het bewijs van de krachtige impact van de lawine op de wandelaars.

“We hebben de afgelopen twee dagen zoveel fragmenten teruggevonden. Ze zijn erg pijnlijk voor degenen die ze oppakken en vervolgens voor degenen die ze moeten analyseren”, zei hij. “Persoonlijk kan ik alleen maar denken dat wat we aan de oppervlakte hebben gevonden hetzelfde zal zijn als wat we eronder zullen vinden, wanneer het ijs zal smelten of door te graven, als er een kans is.”

Britse klimaatactivisten lijmen handen aan VINCENT VAN GOGH PAINTING IN LONDEN MUSEUM

Ambtenaren sloten alle toegangsroutes en stoeltjesliften naar de gletsjer voor wandelaars, uit angst voor aanhoudende instabiliteit en het potentieel dat meer brokken ijs zouden kunnen loskomen.

Premier Mario Draghi, die maandag de reddingsbasis in Canazei bezocht, erkende dat lawines onvoorspelbaar zijn, maar dat de tragedie “zeker afhangt van de verslechtering van de klimaatsituatie”.

Italië bevindt zich midden in een hittegolf in het begin van de zomer, in combinatie met de ergste droogte in Noord-Italië in 70 jaar. Experts zeggen dat er in de winter ongewoon weinig sneeuw viel, waardoor de gletsjers van de Italiaanse Alpen meer werden blootgesteld aan de zomerse hitte en smelten.

Reddingswerkers bereiden zich voor op zoekacties naar de slachtoffers van de Punta Rocca-gletsjerlawine in Canazei, in de Italiaanse Alpen in Noord-Italië, op dinsdag 5 juli.

Reddingswerkers bereiden zich voor op zoekacties naar de slachtoffers van de Punta Rocca-gletsjerlawine in Canazei, in de Italiaanse Alpen in Noord-Italië, op dinsdag 5 juli.
(AP Foto/Luca Bruno)

“We bevinden ons dus in de slechtste omstandigheden voor een detachement van dit soort, wanneer er zoveel hitte en zoveel water aan de basis is”, zei Renato Colucci van het Institute of Polar Sciences van de door de staat gerunde Council for National Research, of CNR. “We kunnen nog niet begrijpen of het een diepe of oppervlakkige detachement was, maar de omvang ervan lijkt erg groot, te oordelen naar de voorlopige beelden en ontvangen informatie.”

De CNR schat dat de Marmolada-gletsjer in de komende 25 tot 30 jaar volledig zou kunnen verdwijnen als huidige klimaattrends zetten dooraangezien het tussen 2004 en 2015 30% van zijn volume en 22% van zijn oppervlakte verloor.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

Casagli zei dat wat er op de Marmolada gebeurde ongebruikelijk was, maar zei dat dergelijke verwoestende lawines vaker zullen voorkomen naarmate de temperatuur op aarde stijgt.

“Het feit dat het gebeurde in een brandende zomer met abnormale temperaturen moet een wake-up call zijn om te begrijpen dat deze verschijnselen, hoewel zeldzaam, mogelijk zijn”, vertelde hij aan verslaggevers. “Als we geen doortastende maatregelen nemen om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan, zullen ze steeds frequenter worden.”

[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.