Categorieën
Nieuws

Israëlische premier Bennett kondigt afscheid van de politiek aan, wat de weg vrijmaakt voor de terugkeer van Netanyahu

[ad_1]

NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

Israëlische premier Naftali Bennett kondigde woensdag aan dat hij zich terugtrok uit het politieke leven en dat hij niet zou deelnemen aan de volgende nationale verkiezingen in het land, een stap die de terugkeer van de langzittende leider Benjamin Netanyahu, die een jaar geleden uit zijn ambt werd gezet, mogelijk zou kunnen vergemakkelijken.

Bennetts verklaring om af te treden, althans voorlopig, komt iets meer dan een week nadat hij het publiek had laten weten dat hij zijn fragiele coalitie niet langer bij elkaar kon houden, waardoor het land voor de vijfde keer in minder dan vier jaar naar de stembus werd gestuurd. De verkiezingen zullen waarschijnlijk eind oktober of begin november plaatsvinden.

Uit een peiling van de Israëlische tv-zender Channel 12 News onmiddellijk na de aankondiging van Bennett op woensdag bleek: Netanyahu’s rechtse Likud-partij het behalen van minstens 15 zetels meer dan zijn naaste rivaal en het verkrijgen van voldoende steun van andere rechtse facties en degenen die loyaal zijn aan de voormalige leider om een ​​regering te vormen met een kleine meerderheid.

In een korte televisieverklaring van het Israëlische parlement, de Knesset, zei Bennett: “Ik ben niet van plan deel te nemen aan de komende verkiezingen, maar ik zal een loyale soldaat blijven in dienst van dit land.”

COALITIESTOEL VAN HET ISRAAELISCHE PARLEMENT NEEMT AF, OPENT DE DEUR VOOR NIEUWE VERKIEZINGEN, COMEBACK VAN BIBI NETANYAHU

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, links, en de minister van Defensie Naftali Bennett, bezoeken zondag 24 november 2019 een Israëlische legerbasis op de Golanhoogte, aan de Israëlisch-Syrische grens.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, links, en de minister van Defensie Naftali Bennett, bezoeken zondag 24 november 2019 een Israëlische legerbasis op de Golanhoogte, aan de Israëlisch-Syrische grens.
(Atef Safadi/Zwembad via AP)

“De staat Israël is de liefde van mijn leven”, zei Bennett, die een jaar geleden in functie trad aan het hoofd van een brede regeringscoalitie bestaande uit acht partijen die het politieke spectrum bestrijken en voor de eerste keer een Arabisch-Israëlische partij. Uiteindelijk was het de botsing van ideologieën die vorige week een einde maakte aan de coalitie van Bennett.

Het parlement van Israël zal naar verwachting donderdag worden ontbonden en worden vervangen door een interim-regering onder leiding van Bennetts coalitiepartner, Yair Lapid, die het land zal leiden door wat naar verwachting een beladen verkiezingsperiode van vier maanden.

Lapid, een voormalig journalist en media-persoonlijkheid, onderscheidt zich van andere Israëlische premiers omdat hij geen sterke militaire achtergrond heeft en niet is afgestudeerd aan de middelbare school. In tegenstelling tot andere Israëlische premiers, diende Lapid als correspondent voor een legertijdschrift tijdens zijn verplichte militaire dienst voordat hij krantenreporter werd en uiteindelijk een vast gezicht op Israëlische tv-schermen, inclusief het hosten van het nachtelijke nieuws.

De Israëlische premier Naftali Bennett, rechts, en de minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid wonen een kabinetsvergadering bij in het kantoor van de premier in Jeruzalem, 19 juni 2022.

De Israëlische premier Naftali Bennett, rechts, en de minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid wonen een kabinetsvergadering bij in het kantoor van de premier in Jeruzalem, 19 juni 2022.
(Abir Sultan/Poolfoto via AP, Bestand)

Als hij echter in het hoogste ambt zit terwijl de Israëli’s naar de stembus gaan, zal Lapid, die het afgelopen jaar als minister van Buitenlandse Zaken en plaatsvervangend premier heeft gediend, in een uitstekende positie zijn om zijn politieke vaardigheden te demonstreren en het op te nemen tegen zijn belangrijkste rivaal, Netanyahu.

NETANYAHU WAARSCHUWT IRAN DE VOLLEDIGE WERELDGIJZER KAN NEMEN ALS WEST DE NIEUWE NUKE-DEAL KEURT

Als interim-premier zal Lapid degene zijn om te ontmoeten President Joe Biden wanneer hij volgende maand zijn eerste bezoek als president aan Israël brengt en mogelijk ook degene is die met het Witte Huis gaat werken, omdat het normalisatie tussen Israël en Saoedi-Arabië aanmoedigt, dat de president ook van plan is te bezoeken tijdens zijn reis naar het Midden-Oosten.

Biden zal naar verwachting ook een ontmoeting hebben met Netanyahu, die formeel de oppositie leidt in het Israëlische parlement. De twee leiders hebben een lange maar temperamentvolle relatie. Toen Biden in 2010 als vice-president Israël bezocht, terwijl Netanyahu premier was, veroorzaakte een aankondiging van nieuwe nederzettingen in Oost-Jeruzalem een ​​crisis tussen de twee leiders.

Sinds 2019 hebben Israëlische leiders, waaronder Netanyahu, moeite om een ​​stabiele coalitieregering te vormen vanwege het gefragmenteerde karakter van het parlementaire systeem van het land, dat een groot aantal kleine partijen toelaat en vereist dat de regering een meerderheid van de zetels controleert. Bennett worstelde de afgelopen drie maanden om zijn coalitie bij elkaar te houden nadat leden van zijn eigen factie ontslag namen vanwege ideologische meningsverschillen.

BESTANDSFOTO: De Amerikaanse vice-president Joe Biden (L) schudt de hand van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu terwijl ze gezamenlijke verklaringen afleggen tijdens hun ontmoeting in Jeruzalem op 9 maart 2016. REUTERS/Debbie Hill/Pool/File Photo

BESTANDSFOTO: De Amerikaanse vice-president Joe Biden (L) schudt de hand van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu terwijl ze gezamenlijke verklaringen afleggen tijdens hun ontmoeting in Jeruzalem op 9 maart 2016. REUTERS/Debbie Hill/Pool/File Photo
(REUTERS/Debbie Hill)

Experts zeiden dat de beslissing van Bennett om op te vallen bij deze verkiezingen hoogstwaarschijnlijk in het voordeel van Netanyahu zal werken.

“We hebben uit de zojuist gepubliceerde peilingen al gezien dat de terugtrekking van Bennett de weg vrijmaakt voor Netanyahu”, vertelde Aviv Bushinsky, voormalig mediaadviseur en stafchef van voormalig premier Benjamin Netanyahu, aan Fox News Digital.

Uit de peiling van Channel 12 blijkt dat Netanyahu’s Likud-partij zo’n 35 zetels krijgt in het Israëlische parlement met 120 zetels als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden. Hoewel 35 niet genoeg is om alleen een regering te vormen, zal het hoogtepunt van vier of vijf andere partijen die loyaal zijn gebleven aan Netanyahu, die in totaal 15 jaar premier was, hem in staat stellen een coalitie te vormen.

KLIK OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

“Bennett zei dat hij een time-out zou nemen van de politiek, maar het is duidelijk dat hij daartoe werd gedwongen, en het is niet iets dat hij echt wil doen”, voegde Bushinsky eraan toe. “Hij zal echter in zijn positie blijven totdat de regering wordt ontbonden om te voorkomen dat Netanyahu een regering vormt in het huidige parlement.”

[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.