Categorieën
Lifestyle

Ergonomische werkplek: Waar moet een goed bureau aan voldoen?

[ad_1]

Wanneer je een ergonomische werkplek gaat inrichten, moet je uiteraard een goed bureau kopen. Maar wat zijn eigenlijk de eigenschappen van zo’n goed bureau? In dit artikel helpen we je direct op weg. Zo kun jij jouw thuiskantoor, studiekamer of werkplek op locatie op de juiste manier inrichten.

De ideale hoogte

Bij een goede werkhouding maken zowel je benen als armen een hoek van ongeveer 90 graden. Zet eerst jouw ergonomische bureaustoel op de juiste hoogte en pas vervolgens (indien mogelijk) de hoogte van het bureau aan. De ideale hoogte is afhankelijk van jouw lengte en kan daarom per persoon verschillen. Meestal is een hoogte tussen de 65 en 85 centimeter een goede keuze. Is het bureau niet in hoogte verstelbaar en sluit het niet aan op jouw lengte? Maak dan gebruik van een voetensteun als je te klein bent. Op deze manier kun je de bureaustoel hoger zetten en alsnog een hoek van 90 graden maken met je armen. Laat jouw onderarmen rusten op de armleuningen van de bureaustoel en zorg ervoor dat je goed rechtop kunt zitten.

Juiste onderstel

Er zijn bureaus verkrijgbaar met diverse soorten verstelbare en niet-verstelbare poten. Welk onderstel de beste keuze is, is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. De poten hebben invloed op de stevigheid, de uitstraling en het formaat van het bureau. In de meeste gevallen is een standaard 4-poot bureau een prima optie. Maar kijk bijvoorbeeld ook eens naar een zogenaamde T-poot. Een bureau met 2 T-poten staat net zo stabiel als een bureau met 4 normale poten, maar oogt wel een stuk luchtiger en ruimtelijker.

Verstelbaar zit sta bureau

Verstelbaar zit sta bureau

Naast een standaard verstelbaar bureau kun je kiezen voor een speciaal zit sta bureau. Dit bureau kun je zo hoog zetten dat je er achter kunt staan. Het is ideaal als je lange werkdagen maakt achter je computer of laptop. Zelfs bij gebruik van een ergonomische bureaustoel is het namelijk goed om minder lang te zitten. Vergeet daarnaast niet om regelmatig een korte pauze te nemen en even een rondje te lopen.

Afmetingen van het bureaublad

Een goed bureau is minimaal 80 centimeter diep en 160 centimeter breed. Bij deze afmetingen heb je voldoende werkruimte op het bureau, maar ook onder het bureaublad voldoende ruimte om comfortabel te kunnen zitten. Als er genoeg ruimte is in het thuiskantoor of in je studiekamer, kun je beter een te groot bureau kiezen dan een te klein bureau.

Verhoging voor de laptop

Bij een ergonomische werkplek moet ook het beeldscherm op de juiste hoogte staan. Een los beeldscherm kun je gemakkelijk in hoogte verstellen. Maar wanneer je gebruik maakt van een laptop, kun je deze het beste op een verhoging plaatsen. Zet jouw laptop op de ergonomische standaard en sluit een los toetsenbord aan. In zo’n geval is het dus handig als je een vrij diep bureau hebt. Er zijn eventueel ook bureaus verkrijgbaar met een ingebouwde monitor verhoging of laptop standaard.

Afwerking van het bureau

Let tot slot op het materiaal en de afwerking van het bureau. Kies voor een duurzaam materiaal dat lang mee gaat. Blijf bovendien weg bij glanzende materialen. Hier kan het licht heel vervelend op weerspiegelen.[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.