Categorieën
Lifestyle

Een haag als duurzame oplossing voor beschutting

[ad_1]

We hechten er veel waarde aan om de meest duurzame keuzes te maken in ons leven en onze tuin is een prima locatie om hierin een aantal overwogen keuzes te maken. Hieruit ontstaat al snel de vraag of het plaatsen van haagplanten als duurzame oplossing moet worden gezien of dat er beter gekozen kan worden voor een schutting of een hek. In dit artikel bekijken we de erfafscheiding van twee kanten.

Veelzijdige keuzemogelijkheden in erfafscheidingen

Je hoeft je maar even in het aanbod te verdiepen om de conclusie te trekken dat je veelzijdige keuzemogelijkheden in erfafscheidingen hebt. Je kunt onder andere keuzen uit een houten schutting, een rieten erfafscheiding, een hoog of laag hek, een betonnen muur in verschillende kleuren en motieven, een moderne aluminium erfafscheiding, een schanskorf gevuld met stenen, een erfafscheiding van bamboe, een transparantie erfafscheiding van staal of gaas, een erfafscheiding van (gerecycled) kunststof; of een natuurlijke erfafscheiding. Er zijn diverse criteria die een rol spelen bij het maken van deze keuze. Naast de uitstraling van het materiaal en de prijs/kwaliteitverhouding, zal de duurzaamheid in de meeste gevallen ook een beslissende factor vormen. De vraag is echter wat de meest duurzame oplossing is uit al deze opties.

Haag als meest duurzame keuze in erfafscheidingen

Haag als meest duurzame keuze in erfafscheidingen

Als je kijkt naar de meest duurzame keuzes in erfafscheidingen, spelen een groot aantal factoren een rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan productiemethodes, gebruikte grondstoffen en materialen, onderhoudsbehoefte van materialen, het energieverbruik om een erfafscheiding te plaatsen en het eventuele gebruik van te recyclebare materialen. Als alle punten met elkaar worden afgewogen, komt de laurier als meest duurzame keuze in erfafscheidingen uit de bus. Deze “levende schutting” gaat lang mee en is een perfecte beschutting, woonruimte en voedsel voor dieren. Er zijn geen bouwmaterialen nodig om de schutting te plaatsen en een erfafscheiding van goede kwaliteit is uitstekend in staat om zichzelf te ontwikkelen onder de gemiddelde Nederlandse omstandigheden.

Andere duurzame voordelen van de keuze voor een haag als erfafscheiding

Er zijn uiteraard ook nog een aantal andere belangrijke voordelen te benoemen van de keuze voor een haag als erfafscheiding. Een haag biedt de gewenste privacy, bescherming en beschutting in de tuin. Bij de keuze voor een bloeiende haag zal deze erfafscheiding ook nog eens- of soms wel eens meerdere keren per jaar een prachtige kleurrijke eyecatcher vormen. Daarnaast realiseren lang niet alle mensen zich dat levend groen ook nog andere voordelen met zich meebrengt: groen vangt immers regenwater op, haalt het fijnstof uit de lucht en zorgt voor verkoeling gedurende de hete periodes. 

Welke haag is het meest geschikt als erfafscheiding?

Rest de vraag welk groen het meest geschikt is als duurzame erfafscheiding. In principe maakt het niet veel uit welke haagsoort u kiest, iedere haag is een duurzame oplossing. Toch zijn er enkele soorten die net iets sterker zijn en dus langer meegaan. Haagsoorten als de laurier haag en de taxus haag zijn ijzersterk. Ze gaan lang mee, hebben niet veel voeding of water nodig (heel duurzaam!) en bieden alles wat u van een erfafscheiding mag verwachten: een natuurlijke uitstraling, privacy en bescherming.[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.