[ad_1]
NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!
Turkse president Recep Tayyip Erdogan vertelde president Biden woensdag dat hij op zoek is naar een “evenwichtige” benadering als het gaat om het vinden van een oplossing met Rusland om de exportblokkade te beëindigen.
“We proberen het proces op te lossen met een evenwichtig beleid in dit opzicht”, zei hij tijdens een NAVO-topontmoeting met Biden, meldden Turkse media. “We hopen dat we met dit evenwichtige beleid resultaten zullen boeken.”
Ankara, dat een van de positievere relaties deelt met het Kremlin in de NAVO, heeft de rol van hoofdonderhandelaar op zich genomen als het gaat om het bestrijden van de wereldwijde voedselcrisis.

President Joe Biden ontmoet de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens de NAVO-top in Madrid, woensdag 29 juni 2022.
(AP Foto/Susan Walsh)
Turkije is niet alleen de dichtstbijzijnde grote maritieme buur van Rusland en Oekraïne, maar een verdrag uit 1936 gaf het ook controle over de toegang tot de belangrijkste zeestraten in de Zwarte Zee.
De Conventie van Montreux van na de Eerste Wereldoorlog heeft Turkije 86 jaar controle gegeven over de belangrijkste waterweg, samen met de mogelijkheid om de Straat van Bosporus en Dardanellen af te sluiten voor alle oorlogsschepen in tijden van conflict.
Erdogan niet sluit de zeestraat aan de oorlogsschepen van de Russische president Vladimir Poetin tijdens de aanval van de Oekraïense invasie en accepteerde de beweringen van Moskou dat zijn troepen terugkeerden naar hun thuisbasis voor de kust van Rusland.
“Het is een evenwichtsoefening voor Turkije”, vertelde Michael Ryan, voormalig plaatsvervangend adjunct-secretaris van defensie voor Europa en de NAVO, aan Fox News.
“De Turken zien zichzelf als de meesters van het Zwarte-Zeegebied. Ze hebben zich nooit erg op hun gemak gevoeld bij de Russische opbouw van militair materieel op de Krim. Het vormt absoluut een bedreiging voor de Turkse belangen”, voegde hij eraan toe.
Internationale functionarissen hebben alarm geslagen dat de Russische oorlog in Oekraïne niet alleen de veiligheid van de regio bedreigt, maar ook verwoestende gevolgen zal hebben voor de wereldwijde voedselvoorziening.

Van links naar rechts poseren de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de Amerikaanse president Joe Biden, de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg en de Britse premier Boris Johnson voor fotografen tijdens een rondetafelbijeenkomst op een NAVO-top in Madrid, Spanje op woensdag 29 juni 2022.
(AP Foto/Susan Walsh, Zwembad)
Voorafgaand aan de invasie van februari was Oekraïne een toonaangevende exporteur van graan, tarwe en zonnebloemolie naar kwetsbare landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Maar miljoenen tonnen graan zijn achtergebleven in Oekraïense opslageenheden, aangezien Russische en Oekraïense marineschepen, samen met honderden dodelijke zeemijnen, koopvaardijschepen de toegang tot de havens van Oekraïne hebben geblokkeerd.
Erdogan – die geconfronteerd werd met wat internationale woede voor onderhandelingen over de uitbreiding van de NAVO om politieke winst in eigen land veilig te stellen – heeft samengewerkt met Moskou, Kiev en de VN om de kwestie op te lossen.
“Erdogan, die een goede Turkse zakenman is, speelt alle kanten tegen elkaar en probeert zijn voordelen in evenwicht te brengen en tegelijkertijd zijn nadelen te minimaliseren”, legt Ryan uit.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan luistert tijdens een ontmoeting met president Joe Biden tijdens de NAVO-top in Madrid, woensdag 29 juni 2022.
(AP Foto/Susan Walsh)
KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN
Ambtenaren van Turkije, Rusland, Oekraïne en de VN zullen naar verwachting de komende weken in Istanbul bijeenkomen om de exportcorridors veilig te stellen.
Fox News kon de VN niet direct bereiken voor commentaar over wanneer deze bijeenkomsten officieel zullen plaatsvinden.
[ad_2]