Categorieën
Nieuws

Britse kanselier stapt op uit protest tegen Boris Johnson: ‘Zo kunnen we niet doorgaan’

[ad_1]

NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

De Britse minister van Financiën Rishi Sunak heeft dinsdag zijn functie neergelegd uit direct protest van premier Boris Johnson.

Sunak publiceerde zijn ontslag als een open brief via sociale media, waarin hij stelt dat hij het vertrouwen in het kabinet heeft verloren en Johnson niet langer kon bijstaan ​​vanwege een fundamenteel verschil in visie op het Verenigd Koninkrijk.

Britse premier Boris Johnson overleefde vorige maand een motie van wantrouwen die hem uit de macht had kunnen zetten toen de onvrede met zijn heerschappij groeide tijdens een gevecht voor zijn politieke leven. Het aftreden van zo’n hooggeplaatst lid van het kabinet van Johnson heeft het publiek verrast terwijl politieke allianties blijven schudden.

“Het publiek verwacht terecht dat de overheid correct, competent en serieus wordt gevoerd”, schreef Sunak. “Ik erken dat dit misschien mijn laatste ministeriële baan is, maar ik geloof dat deze normen het waard zijn om voor te vechten en daarom neem ik ontslag.”

PRINS CHARLES VERTELDE DOOR Britse LEIDERS OM TE STOPPEN MET INEMMEN IN DE POLITIEK TE MIDDEL VAN IMMIGRATIE COMMENTAAR TERUGSLAG: RAPPORT

De kanselier, de derde in de lijn van opvolging na de premier en vice-premier, is directeur van de Britse schatkist en een van de vier grote kantoren van de staat. Het wordt algemeen beschouwd als een van de machtigste kantoren van het land.

“Het is op elk moment een serieuze zaak om het ministerieel ambt te verlaten. Voor mij om af te treden als kanselier terwijl de wereld lijdt onder de economische gevolgen van de pandemie, de oorlog in Oekraïne en andere ernstige uitdagingen, is een beslissing die ik niet lichtvaardig heb genomen, ’ schreef Sunak.

Sunak herhaalde, ondanks de scherpte van de brief, zijn loyaliteit aan Johnson en de successen van de premier, waarbij hij specifiek noemde Brexit.

“Ik ben loyaal aan u geweest. Ik steunde u om leider van onze partij te worden en moedigde anderen aan om dat ook te doen. Ik heb met dankbaarheid als uw kanselier gediend dat u mij het rentmeesterschap over de economie en financiën van de natie hebt toevertrouwd”, schreef de kanselier . “Boven alles heb ik het krachtige mandaat gerespecteerd dat het Britse volk u in 2019 heeft gegeven en hoe we onder uw leiding de Brexit-impasse hebben doorbroken.”

LONDEN, ENGELAND - JUNI 07: De Britse kanselier Rishi Sunak (C) luistert terwijl premier Boris Johnson (L) zijn kabinet toespreekt voorafgaand aan de wekelijkse kabinetsvergadering in Downing Street op 7 juni 2022 in Londen, Engeland.  De premier overleefde gisteravond een vertrouwensstemming, maar heeft mogelijk langdurige problemen voor de boeg als hij wordt geconfronteerd met rebellie binnen zijn partij.  (Foto door Leon Neal - WPA Pool/Getty Images)

LONDEN, ENGELAND – JUNI 07: De Britse kanselier Rishi Sunak (C) luistert terwijl premier Boris Johnson (L) zijn kabinet toespreekt voorafgaand aan de wekelijkse kabinetsvergadering in Downing Street op 7 juni 2022 in Londen, Engeland. De premier overleefde gisteravond een vertrouwensstemming, maar heeft mogelijk langdurige problemen voor de boeg als hij wordt geconfronteerd met rebellie binnen zijn partij. (Foto door Leon Neal – WPA Pool/Getty Images)

“Ik ben verdrietig om de regering te verlaten, maar ik ben met tegenzin tot de conclusie gekomen dat we op deze manier niet kunnen doorgaan”, sloot Sunak zijn brief af.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

Johnson vermeed een ramp in juni en overleefde een motie van wantrouwen.

Conservatieve parlementsleden stemden tijdens een geheime stemming in Westminster met 211-148 voor het aan de macht laten blijven van Johnson.

In een interview met Sky News noemde Johnson de stemming een “beslissend resultaat”, ondanks het feit dat 40% van de leden van zijn eigen partij zich van hem afscheidden.

GREAT AYTON, ENGELAND - JUNI 04: Rishi Sunak MP, minister van Financiën, toert liefdadigheidskraampjes op het dorpsplein tijdens de Queen's Platinum Jubilee-vieringen op het Great Ayton Village Fete op 04 juni 2022 in Great Ayton, Engeland.  Het platina jubileum van Elizabeth II wordt gevierd van 2 juni tot 5 juni 2022 in het VK en het Gemenebest ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de toetreding van koningin Elizabeth II op 6 februari 1952. (Foto door Ian Forsyth/Getty Images)

GREAT AYTON, ENGELAND – JUNI 04: Rishi Sunak MP, minister van Financiën, toert liefdadigheidskraampjes op het dorpsplein tijdens de Queen’s Platinum Jubilee-vieringen op het Great Ayton Village Fete op 04 juni 2022 in Great Ayton, Engeland. Het platina jubileum van Elizabeth II wordt gevierd van 2 juni tot 5 juni 2022 in het VK en het Gemenebest ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de toetreding van koningin Elizabeth II op 6 februari 1952. (Foto door Ian Forsyth/Getty Images)

De stap tegen Johnson, die Groot-Brittannië uit de Europeese Unie en door een pandemie, komt als zijn regering onder intense druk staat om de stijgende energie- en voedselprijzen aan te pakken. De steun onder zijn collega-conservatieve wetgevers is verzwakt, omdat sommigen hem eerder als een nadeel dan als een aanwinst bij verkiezingen zien.

[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.