Categorieën
Nieuws

Biden en Erdogan strijden tegen elkaar op NAVO-top

[ad_1]

NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

De Turkse president Tayyip Erdogan zei dinsdag dat hij een appeltje te schillen heeft met niet alleen Zweden en Finland als ze ernaar streven om lid te worden van de NAVO, maar zei dat president Joe Biden een oorverdovend gehoor kan verwachten als de wereldleiders deze week in Madrid bijeenkomen.

In een uitlezing van een telefoontje dat de twee wereldleiders hadden voordat ze aan boord gingen van afzonderlijke vliegtuigen naar Spanje, Witte Huis zei Biden keek er naar uit om deze week Erdogan te ontmoeten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt tijdens de High School Students Research Project Final Competition en prijsuitreiking in het Bestepe People's Congress and Culture Centre in Ankara, Turkiye op 2 juni 2022.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt tijdens de High School Students Research Project Final Competition en prijsuitreiking in het Bestepe People’s Congress and Culture Centre in Ankara, Turkiye op 2 juni 2022.
(Mustafa Kamaci/Anadolu Agentschap via Getty Images)

RECHTSTREEKS WAARDOOR DAT TURKIJE ‘DUBBEL SPEL SPEELT’ IN DE NAVO, WAPENONDERHANDELINGEN

Hoewel de top zich zal concentreren op de veranderende veiligheidsrealiteit die wordt veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne en de openlijke agressie van China in de Stille Oceaan, wordt verwacht dat de uitgesproken leider van Turkije centraal zal staan.

Erdogan heeft de onmiddellijke toelating van Helsinki en Stockholm tot de NAVO verhinderd wegens beweringen dat ze personen hebben gehuisvest die sympathiek staan ​​tegenover de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die Ankara als terroristen beschouwt.

“We zullen deze vierrichtingsgesprekken samen houden en zien welk punt ze hebben bereikt”, zei Erdogan tegen verslaggevers op de luchthaven, meldden Turkse nieuwszenders. “We willen geen droge woorden, we willen resultaten. We zijn het beu om de bal op het middenveld rond te spelen. Momenteel produceren ze woorden.”

President Biden spreekt tijdens een mediaconferentie, na een NAVO-top en Group of Seven-bijeenkomst, op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel

President Biden spreekt tijdens een mediaconferentie, na een NAVO-top en Group of Seven-bijeenkomst, op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel
(AP Foto/Markus Schreiber)

TURKSE LEIDER BESCHOUWT AMERIKAANSE BASIS IN GRIEKENLAND VOEREN DIRECTE ‘BEDREIGING’ ONDER SPAT MET ATHENE OVER DE UITBREIDING VAN DE NAVO

De PKK is door de VS en de Europese Unie aangewezen als terroristische groepering. Westerse steun voor groepen aangesloten bij de PKK de strijd tegen ISIS in Syrië onder de People’s Protection Forces (YPG) heeft geleid tot verdere woede onder Turkse leiders.

Het is onduidelijk hoe de onderhandelingen met de NAVO, Zweden, Finland en Turkije zijn gevorderd, maar extra langdurige ruzies tussen Turkije en andere regionale NAVO-bondgenoten hebben hun weg gevonden naar de lopende onderhandelingen.

Turkije heeft de afgelopen weken beweerd dat Amerikaanse bases in Griekenland een bedreiging vormen voor de Turkse veiligheid en heeft de VS beschuldigd van het gebruik van decennia oud rundvlees tussen Athene en Ankara om zijn eigen agenda te versterken.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt tijdens een persconferentie in Ankara, Turkije, op 14 mei.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt tijdens een persconferentie in Ankara, Turkije, op 14 mei.
(AP Foto/Burhan Ozbilici)

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

“Als we naar hen vragen, zeg je: ‘Ze zijn tegen Rusland.’ Welke acties heb je vanaf daar tegen Rusland getoond? Nou, hoe zit het met deze wapens? [delivered to the YPG]? Tegen wie worden ze gebruikt?”, vroeg Erdogan zich dinsdag af.

Jake Sullivan, nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis, zei dat Biden en Erdogan waarschijnlijk tijd zullen hebben om elkaar woensdag te ontmoeten voor een persoonlijke ontmoeting, hoewel er nog niets officieels in de boeken staat.

[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.