Categorieën
Nieuws

Belgische verdragsstemming zou Iraanse terrorist kunnen bevrijden

[ad_1]

NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

Het Belgische parlement stemde woensdag om de commissie door te laten een verdrag met Iran die gevangenen zou ruilen in een controversiële uitwisseling waarvan sommigen vrezen dat ze een gevaarlijk precedent zullen scheppen.

De overeenkomst moet later deze maand nog door de volle 150 leden tellende kamer worden geduwd, maar tegenstanders van het verdrag beweren dat het de weg kan effenen voor de vrijlating van een veroordeelde terrorist.

Iran heeft herhaaldelijk opgeroepen tot de vrijlating van Assadollah Assadieen voormalige Iraanse diplomaat die werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens zijn rol in een verijdeld bombardement van 2018 in Frankrijk.

TERROR LINKED IRAN KARATE TEAM VISUM GEWEIGERD, ZAL NIET CONCURREREN IN WERELDSPELLEN IN ALABAMA

Mensen zwaaien met voormalige vlaggen van Iran en houden portretten terwijl ze protesteren buiten het Antwerpse gerechtsgebouw, op 4 februari 2021, tijdens het proces tegen vier verdachten, waaronder een Iraanse diplomaat die wordt beschuldigd van deelname aan een complot om een ​​oppositiebijeenkomst in Frankrijk te bombarderen.

Mensen zwaaien met voormalige vlaggen van Iran en houden portretten terwijl ze protesteren buiten het Antwerpse gerechtsgebouw, op 4 februari 2021, tijdens het proces tegen vier verdachten, waaronder een Iraanse diplomaat die wordt beschuldigd van deelname aan een complot om een ​​oppositiebijeenkomst in Frankrijk te bombarderen.
(Foto door JOHN THYS/AFP via Getty Images)

De conferentie die het doelwit was, werd in Parijs gehouden door de National Council of Resistance of Iran (NCRI), een vooraanstaande Iraanse oppositiegroep. Het is leider Maryam Rajavi, die die dag samen met vele Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders sprak, de voorgestelde wet veroordeelde.

“We zullen, indien nodig, naar het Grondwettelijk Hof van België en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens verwijzen om te voorkomen wat de advocaten omschrijven als ‘het bespotten van de rechtsstaat en de immuniteit van het Iraanse regime en zijn functionarissen die betrokken zijn bij terrorisme en misdaden’. tegen de menselijkheid.”

Alireza Jafarzadeh, de adjunct-directeur van het NCRI-kantoor in Washington, waarschuwde: “Capitulatie voor terrorisme door België leidt tot meer terrorisme en gijzeling door het Iraanse regime in heel Europa en daarbuiten.”

De Belgische regering heeft niet uiteengezet waarom ze dit verdrag met Iran overweegt, hoewel een rapport van Politico EU dinsdag suggereerde dat het mogelijk verband houdt met een Belgische staatsburger die sinds februari in Iran gevangen zit.

Tegenstanders van het verdrag vrezen dat het Teheran in staat zal stellen zijn pogingen tot gijzeling op te voeren.

“De goedkeuring van dit verdrag door België zou een gevaarlijk precedent vormen voor de internationale gemeenschap, en dienen als een duidelijke indicator voor Iran dat zijn afschuwelijke gijzelingsbeleid een legitiem en effectief middel is om te krijgen wat het wil”, voorzitter van United Against Nuclear Iran. Joseph Lieberman zei in een verklaring. “Het regime richt zich met opzet op westerlingen om gegijzeld te worden om als onderhandelingsfiche te dienen bij onderhandelingen om concessies van andere landen af ​​te dwingen.”

Lieberman, een voormalige Amerikaanse senator uit Connecticut, betoogde dat het probleem was geworteld in het feit dat Assadi de rest van deze veroordeling in Iran niet zou afmaken, maar in plaats daarvan waarschijnlijk zou worden vervolgd. verwelkomd als een “held”.

TOP VOORMALIGE ISRAAELISCHE OFFICIER: DE HERVORMING VAN DE KERNENERGIE IN IRAN ZOU ‘ONGEVOEGDE VERWOESTELIJKE GEVOLGEN HEBBEN’

Joe Lieberman, tijdens zijn concessietoespraak in Connecticut na het verliezen van het bod van de Democratische Senaat in Connecticut tegen Ned Lamont." New Haven, Connecticut" 8 augustus 2006 in New Haven.

Joe Lieberman, tijdens zijn concessietoespraak in Connecticut na het verliezen van het bod van de Democratische Senaat in Connecticut tegen Ned Lamont.” New Haven, Connecticut” 8 augustus 2006 in New Haven.
(Bill Tompkins/Getty Images)

“Het bomcomplot waarvoor Assadi werd veroordeeld, zou, indien succesvol, voormalige Amerikaanse en Europese functionarissen hebben vermoord, evenals een voormalige premier van Canada”, vervolgde hij. “Het vrijlaten van terroristen in ruil voor onschuldige gijzelaars is een signaal aan de Iraanse leiders dat de prijs die voor terrorisme in Europa moet worden betaald minimaal is.”

Lieberman betoogde dat het verdrag het rechtssysteem van Iran, dat routinematig niet alleen westerlingen maar ook Iraanse burgers beschuldigt van “verzonnen, verzonnen aanklachten”, onterecht zou valideren.

Een tweeledige groep Amerikaanse wetgevers, waaronder de voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, Bob Menendez, DN.J., senator Ted Cruz, R-Texas en senator Marco Rubio, R-Fla tweette hun verzet tegen de voorgestelde wetswijziging.

Rubio tweette gedeeltelijk: “Het voorgestelde verdrag van België met #Iran kan de terugkeer van Assadollah Asadi, een veroordeelde terrorist, naar zijn thuisland niet toestaan.”

De Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne reageerde woensdag op de bezwaren en zei dat het verdrag een poging was om vertrouwen tussen de twee naties op te bouwen.

“In tegenstelling tot wat u zegt, zal dit verdrag de deur niet openen voor gijzelingen en zal het geen immuniteit bieden aan criminelen”, zei hij volgens Iran International.

Mensen gebaren en zwaaien met voormalige vlaggen van Iran terwijl ze protesteren buiten de Antwerpse correctionele rechtbank tijdens het proces tegen vier personen, waaronder een Iraanse diplomaat en een Belgisch-Iraans echtpaar in Antwerpen, op 4 februari 2021.

Mensen gebaren en zwaaien met voormalige vlaggen van Iran terwijl ze protesteren buiten de Antwerpse correctionele rechtbank tijdens het proces tegen vier personen, waaronder een Iraanse diplomaat en een Belgisch-Iraans echtpaar in Antwerpen, op 4 februari 2021.
(Foto door DIRK WAEM/BELGA/AFP via Getty Images)

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

Perssecretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price zei dat de VS geen commentaar zouden geven op het hangende verdrag van België, maar merkte op dat de willekeurige detenties en frequente gijzelingen van Iran “schandalig zijn”.

“Ook wij werken samen met onze bondgenoten en partners over de hele wereld om ze te veroordelen en te doen wat we kunnen om ze tegen te gaan”, voegde hij eraan toe.

[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.