Categorieën
Nieuws

Bank of England vertelt geldschieters zich schrap te zetten voor economische storm

[ad_1]

NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

De Bank van Engeland waarschuwde dinsdag dat de economische vooruitzichten voor Groot-Brittannië en de wereld sinds het begin van het jaar waren verduisterd en vertelde banken om kapitaalbuffers op te voeren om ervoor te zorgen dat ze de storm konden doorstaan.

Internationale instellingen, zoals het Internationaal Monetair Fonds en de OESO, zeggen dat Groot-Brittannië vatbaarder is voor recessie en aanhoudend hoge inflatie dan andere westerse economieën, die allemaal te maken hebben met wereldwijde schokken op de energie- en grondstoffenmarkt.

“De wereldwijde economische vooruitzichten zijn aanzienlijk verslechterd. De wereldwijde financiële omstandigheden als geheel zijn aanzienlijk verstrakt”, vertelde gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, op een persconferentie nadat de BoE haar halfjaarlijkse Financial Stability Report had gepubliceerd.

BANK OF ENGLAND HEEFT BELANG NA STIJGENDE CONSUMENTENPRIJZEN

De ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne zouden ook van cruciaal belang zijn, voegde de BoE eraan toe.

Britse banken waren goed gepositioneerd om zelfs een ernstige economische neergang te doorstaan, zei de centrale bank, hoewel ze zei dat hun kapitaalratio’s – hoewel nog steeds sterk – naar verwachting licht zouden dalen in de komende kwartalen.

Leden van de Financial Policy Committee bevestigden dat de BoE het anticyclische kapitaalbufferpercentage in juli volgend jaar zal verdubbelen tot 2% van de risicogewogen activa, en zeiden dat het tarief in beide richtingen zou kunnen variëren, afhankelijk van hoe de wereldeconomie zich ontwikkelt.

Het gebouw van de Bank of England wordt weerspiegeld in een bord, Londen, Groot-Brittannië, op 16 december 2021.

Het gebouw van de Bank of England wordt weerspiegeld in een bord, Londen, Groot-Brittannië, op 16 december 2021.
(Reuters/Toby Melville)

Het tarief vertegenwoordigt een extra buffer voor banken zoals HSBC, Barclays, Lloyds Banking Group en NatWest die varieert afhankelijk van de economische vooruitzichten.

Het verhogen van de buffer tot 2% betekent dat banken nog eens 11 miljard pond ($ 13,2 miljard) aan kapitaal nodig hebben, aldus de BoE.

Ondanks een verslechtering van de kosten van levensonderhoud, met een inflatie in de richting van dubbele cijfers, zei de BoE dat banken veerkrachtig waren tegen de kwetsbaarheid van schulden bij huishoudens en bedrijven.

De centrale bank sprak ook zijn onbehagen uit over de gezondheid van de financiële kernmarkten – zoals Amerikaanse en Britse staatsobligaties – die het onderwerp waren van de “dash for cash” van maart 2020 toen de COVID-19-pandemie tot paniekverkopen leidde.

“Te midden van hoge volatiliteit verslechterden de liquiditeitsomstandigheden, zelfs in doorgaans zeer liquide markten zoals Amerikaanse staatsobligaties, staatsobligaties en rentefutures”, aldus de BoE.

Het zei dat de belangrijkste Britse markten – hoewel nog steeds functioneel – duurder waren geworden om te verhandelen, met bied-laat-spreads op kortlopende staatsobligaties die meer dan verdubbelden in vergelijking met hun gemiddelde voor 2021.

WERKTE BANK OF ENGLAND SAMEN MET BRITSE BANKEN?

“(Omstandigheden) zouden kunnen blijven verslechteren, vooral als de marktvolatiliteit verder toeneemt”, aldus de BoE.

De centrale bank zei ook dat ze een diepgaande analyse zou uitvoeren van de werking van de grondstoffenmarkt, waarbij de metaalhandel in maart ernstig werd verstoord door de Russische invasie van Oekraïne.

De centrale bank zei dat ze in september zou beginnen met de stresstest van banken voor 2022 – die vanwege de oorlog is uitgesteld – en de resultaten zullen waarschijnlijk medio 2023 zijn.

[ad_2]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.