[ad_1]
NIEUWEJe kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!
Mexico Stad, Mexico – Protesten en rellen in Ecuador kunnen problemen opleveren voor de VS, zoals analisten beweren dat democratie in de Zuid-Amerikaanse natie wordt bedreigd. In de afgelopen weken heeft de regering van president Guillermo Lasso te maken gehad met toenemende protesten tegen eisen om de prijzen van bepaalde producten te verlagen. Sommige waarnemers beweren dat de demonstranten proberen de Lasso-regering te destabiliseren en omver te werpen.
De protesten werden meestal geleid door inheemse groepen die de regering de schuld geven van het niet voldoen aan hun eis om de brandstofprijzen te verlagen, de prijzen van landbouwproducten te beheersen en een groter budget voor onderwijs vast te stellen. Maar sommige conservatieve analisten zeggen dat dit slechts een excuus is om een staatsgreep tegen de regering te plegen, omdat linkse groepen de macht willen grijpen tegen elke prijs.

Demonstranten protesteren tegen de regering van president Guillermo Lasso en de stijgende brandstofprijzen in Quito, Ecuador, dinsdag 21 juni 2022. De Ecuadoraanse minister van Defensie waarschuwde dinsdag dat de democratie van het land in gevaar was toen demonstraties steeds gewelddadiger werden in de hoofdstad.
(AP Foto/Dolores Ochoa)
Experts zeggen dat berichten dat de regering de oliebronnen van het land zou moeten sluiten vanwege de onrust, buiten Ecuador niet veel impact zullen hebben.
“Ecuador produceert minder dan een half miljoen vaten olie per dag, dus het kan de wereldprijs van olie nauwelijks beïnvloeden. Maar olie en derivaten vormen meer dan de helft van de Ecuadoraanse export. Brandstofprijzen zijn wereldwijd maar hier worden ze gesubsidieerd en daar onderhandelen ze nu over: de hoogte van de subsidie. In Latijns-Amerika subsidieert alleen Venezuela hen meer dan Ecuador’, legt de Ecuadoraanse analist Gabriela Calderón, een onderzoeksmedewerker bij het Cato Institute, uit.
Calderón vertelde Fox News Digital vanuit Guayaquil: “Er zijn drie problemen: drugspenetratie, radicalisering van het inheemse politieke leiderschap en het grootste blok in de nationale vergadering zijn correistas: altijd op zoek naar een excuus om een regering te destabiliseren die niet van hen is. Ze willen allemaal de president omverwerpen.” Correistas zijn aanhangers van voormalig president Rafael Correa.

Ecuador’s president Guillermo Lasso (L) en de Amerikaanse president Joe Biden wonen een werklunch bij met andere staatshoofden tijdens de 9e Top van Amerika in Los Angeles, Californië, 10 juni 2022.
(Jim WATSON / AFP) (Foto door JIM WATSON/AFP via Getty Images)
Analisten zeggen dat de politieke crisis en de rellen ervoor hebben gezorgd dat de pro-Amerikaanse regering van president Guillermo Lasso het risico loopt te vallen. Een voormalig bankier, de conservatieve Lasso, won vorig jaar de presidentsverkiezingen van zijn linkse tegenstander die dicht bij voormalig president Correa stond.
Gustavo Izurieta, onderzoeker aan het Instituto Ecuatoriano de Economía Política (IEEP) legt uit: “Deze politieke crisis vindt zijn oorsprong in de drugshandel. De drugs die naar de Verenigde Staten gaan, gaan met speedboten van de kust van Ecuador naar de kust van Midden-Amerika. Dat is de ene route en de andere is van Ecuadoraanse schepen met exportproducten (bananen, ananas, garnalen) naar Europa.”
Izurieta beweerde: “Er was een zeer sterke medeplichtigheid tussen de vorige regeringen die vrij dicht bij deze linkse bewegingen stonden die door drugshandel werden gefinancierd.” Hij zei dat de symbolische inbeslagnames van drugs van vorige regeringen onder het bewind van Lasso zijn veranderd in veel grotere en significante.
EX-ECUADOR-LEIDER RAFAEL CORREA VERLAAT LINKS REGERENDE PARTIJ
Waarnemers zeggen dat voormalig linkse president Rafael Correa, die in 2017 zijn ambt verliet, een felle tegenstander is van de huidige regering en nog steeds een enorme invloed heeft en tot elke prijs probeert terug te keren naar de macht, en de radicalisering van de inheemse groep die protesteert, bekend als CONAIE (Confederation of Indigenous Nationalities of Ecuador) is een van zijn strategieën om de macht te grijpen.
Een bedrijfsfunctionaris, die niet met naam genoemd wil worden, zei dat het geweld op straat deel uitmaakt van de strategie die links-radicale groeperingen gebruiken om de regering de schuld te geven van het zogenaamd onderdrukken van de burgers. “De straten zijn niet zo beroerd als de pers en sociale media melden. De meeste protesten zijn in de hoofdstad Quito.”
Tot nu toe zijn zeven demonstranten omgekomen sinds de rellen eerder deze maand begonnen.
Oswaldo Toscano, politiek analist en universiteitsprofessor, merkte op dat “sinds 2017 een institutionele crisis een economische en sociale crisis veroorzaakte”, zei hij. “Een agressief economisch beleid om te bezuinigen op sociale uitgaven verminderde de budgetten voor gezondheidszorg en onderwijs. De pandemie heeft het risico van een latente sociale explosie ingeperkt, maar niet geëlimineerd. Wat in de politiek niet is opgelost, wordt op straat opgelost. Lasso ging door met de agressieve bezuiniging op sociale kwesties en dat veroorzaakte de sociale uitbarsting van vandaag. Mensen op straat steunen niet alleen de eisen van CONAIE, maar willen ook de afzetting van president Lasso.’
Lasso, die voor een van de meest beslissende momenten staat sinds hij aantrad, zei: “Ecuadorianen die de dialoog zoeken, zullen een regering met uitgestrekte hand vinden, degenen die chaos, geweld en terrorisme zoeken, zullen de volledige kracht van de wet onder ogen zien”, zei hij. , en benadrukte dat het land weer normaal moet worden.
HOOFDPIJN BUITENLANDS BELEID KOMT OP VOOR BIDEN ADMIN ALS COLOMBIA EERST LINKS PRESIDENT OOIT KIES
Volgens The Associated Press bekritiseerde de inheemse confederatie de aankondiging en zei in een persbericht dat het aantoont dat de regering geen sympathie heeft voor de miljoenen mensen in armoede in Ecuador.

President van Ecuador Guillermo Lasso kijkt toe tijdens de ontmoeting met leden van de transportvakbond als onderdeel van de vierde dag van nationale staking om te protesteren tegen het beleid van president Lasso op 15 juni 2022 in Quito, Ecuador.
(Franklin Jacome/Agencia Press South/Getty Images)
Op zaterdag, voorzitter Guillermo Lasso de noodtoestand opgeheven die hij in zes provincies had opgelegd nadat regeringsfunctionarissen de eerste gesprekken hadden gevoerd met protestleiders. Het komt ook wanneer wetgevers een verzoek van de oppositie bespreken om Lasso uit zijn ambt te verwijderen tijdens de staking, die voedseltekorten heeft veroorzaakt en de economie heeft geschaad.
“Terwijl de regio naar links draait, blijft Ecuador een van de belangrijkste bondgenoten van de Verenigde Staten in Latijns-Amerika. De samenwerking tussen de twee regeringen is erg sterk geworden en een vertrek van president Lasso zou betekenen dat Ecuador, onder invloed van de ‘correistas’, zou terugkeren naar de baan van China en Rusland. Degenen onder ons die in het Westen geloven, zijn ervan overtuigd dat het beter is om bij de Verenigde Staten en de Europese Unie te zijn dan bij Rusland en China, die andere geopolitieke belangen en ambities hebben”, aldus Izuriet.
José Isidro Morante, analist en partner van het Instituto Ecuatoriano de Economia Politica (IEEP), vertelde Fox News Digital dat er belangrijke beslissingen moeten worden genomen om de economie nieuw leven in te blazen.
KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN
Morante beweerde dat dit was “omdat de machtige groepen bijvoorbeeld druk uitoefenen, alleen superbenzine kon worden bevrijd van de subsidie, maar de prijzen van andere brandstoffen niet kunnen worden bevrijd omdat deze machtige groepen de belangrijkste begunstigden zijn van goedkope brandstof. Drugshandelaren gebruiken brandstof als grondstof, de inheemse bevolking heeft groepen die goedkope brandstof naar Peru en Colombia smokkelen, ze gebruiken het ook voor hun ambachtelijke en vervuilende mijnbouw.”
Waarnemers geloven dat de komende dagen cruciaal zullen zijn bij het bepalen van het toekomstige pad van het land en waarschuwden dat Washington de uitkomst nauwlettend in de gaten moet houden.
[ad_2]